Revenge Trading

/Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да разгледате тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm. /

Понякога пазарът наистина може да бъде силно психическо изпитание за трейдърите. Представете си този сценарий: влизате в сделка, чувствайки се уверени, внимателно обмислили и изчислили всичко. Вие сте във фантастично настроение, вече си представяте печалбите. И тогава неочаквано всичко се обърква.

В моменти като тези, дори и при изградена солидна система и стратегия, гневът и негодуванието могат да вземат връх. Може да почувствате нужда да се търси реванш от пазара, което в повечето случаи води до импулсивно отваряне на позиции с намерението да го накажете. Резултатът от това почти винаги води до значителни финансови загуби.

Нека да разгледаме по-подробно какво включва търговията за отмъщение и защо е толкова опасна.

Търговията за отмъщение се случва, когато вярваме, че пазарът е взел “твърде много” от нас или се е отнесъл с нас несправедливо. Вместо да отстъпят и да си възвърнат самообладанието, трейдърите действат противно на всяко правило и насока, водени от гняв и желание да се докажат. Егото е много лош съввтник в такава ситуация.

Подхранвани от смесица от разочарование и решителност, трейдърите са склонни да попадат в един от двата сценария: те или отварят големи позиции, които допълнително увеличават загубите им, или успяват да възстановят част от загубите си, ако късметът е на тяхна страна. Въпреки това, най-добрият начин на действие в такива ситуации всъщност е да се вземе почивка.

Опитът да се отмъсти на пазар, който е безкрайно по-мощен от всеки отделен трейдър е ирационален по своята същност. Освен това този тип търговия има няколко други негативни последици:

Когато търгувате от отмъщение, вие сте водени от емоция, а не от логика и стратегия. Този подход е предопределен да се провали и може да доведе до още по-големи загуби с течение на времето.

В този момент губите връзка с реалността, забравяйки всичко, което знаете и сте научили за пазара. Вашите добре обмислени стратегии и алгоритми за търговия, които преди са ви носили печалби, са изоставени.

Ефективното управление на парите и спазването на риска стават далечни мисли. Хвърляте всичките си ресурси в пламтящия огън на отмъщението.

В резултат на това откривате, че търгувате въз основа на интуиция, което вече не е дисциплиниран подход, а прилича на хазарт.

Как да преодолеем желанието за пазарно отмъщение

Има прост, но изключително важен механизъм, който може да помогне на трейдърите да преодолеят желанието си за реваншизъм. Най-предизвикателната част обаче е да се приложит на практика.
1: Направете крачка назад: Когато се появи желание за отмъщение, важно е да забавите емоциите и действията си. Отдалечете се от компютъра и се заемете с дейности, които включват фини двигателни умения, като решаване на пъзели или занимание с хоби. Вредно е да гледате непрекъснато екрана, който показва скорошни загуби, тъй като това само засилва емоционалното ви състояние. Отклонявайки вниманието си към нетърговски дейности, вие позволявате на фронталния кортекс на мозъка ви, отговорен за рационалното вземане на решения, да се активира. Разходката или общуването с приятел също могат да бъдат ефективни начини да промените фокуса си и да си възвърнете самообладанието.

2: Анализирайте ситуацията: За да си възвърнете съзнателното състояние и да обработите емоциите си, направете писмен анализ на ситуацията. Полезно е да правите това ръчно върху обикновен лист хартия, като отново използвате фините си двигателни умения. Опишете подробно целия инцидент, включително вашите мисли, емоции и действия. Като придобиете цялостно разбиране за това какво ви е извадило от емоционалния баланс, ще бъдете по-добре подготвени да разпознавате и контролирате тези задействания в бъдеще.

3: Оценете своята стратегия за търговия: Всеки трейдър разчита на конкретен алгоритъм или система за търговия, за да взема решения. Отделете време, за да проучите подробно вашата система за търговия и си задайте някои важни въпроси:

 • Вашата система за търговия работи ли наистина?
 • Ако бяхте следвали системата си изцяло (което не направихте, когато търсехте отмъщение), щеше ли да помогне за минимизиране на загубите?
 • Загубите, които ви ядосаха, резултат от системни загуби ли са или нарушение на правилата на системата?
  В допълнение към изучаването на вашата система за търговия, от решаващо значение е да оцените правилата си за управление на парите и да сте сигурни, че управлявате ефективно рисковете. Правилното управление на риска действа като застраховка, предпазвайки ви от значителни загуби. Независимо от пазарните колебания, можете уверено да затваряте сделки, когато е необходимо. Ефективното управление на риска е това, което отличава печелившите търговци от тези, които търпят загуби.

За да преодолеете желанието за отмъщение, от съществено значение е да разберете какво го предизвиква и да обърнете внимание на основните причини. Когато гледаме на пазара като на отражение на нашата представа за себе си и приписваме лично значение на нашите сделки, това често води до емоционално натоварване.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW