www.varchev.com

Silver vs. Gold: Сравнение на двата метала, като инвестиция

Двете най-известни благородни метали в света носят завидна възвръщаемост тази година. Но имат някои разлики, които инвеститорите трябва да вземат предвид.

Инвестициите в злато и сребро са сходни по това, че не носят дивиденти и двете изискват инвеститорите да плащат разходи за съхранение. Но има разлики, които биха могли да направят един от металите по-подходящ за портфолиото на конкретен инвеститор.

Ето няколко неща, които трябва да вземете предвид:

1. Ликвидност
Пазарът на злато е далеч по-ликвиден от пазара на сребро, казва Rohit Savant, вицепрезидент по проучване на базираната в Ню Йорк консултантска фирма CPM Group.

Освен това е по-голям по отношение на стойността на годишно предлагане. През 2019 г. пазарът на злато е оценен на 24,5 трилиона долара, което е повече от пет пъти над стойността на пазара на сребро от 4,4 трилиона долара, според изчисленията съответно в годишниците на CPM за Gold и Silver 2020. „Пазарът на сребро е сравнително по-малко ликвиден с малко по-високо ниво на риск спрямо търговията със злато“, казва Savant.

Докато retail инвеститорите могат лесно да търгуват както злато, така и сребро, по-добрата ликвидност означава, че е по-лесно за инвеститорите, които искат да правят големи покупки или продажби на злато, да правят това, без да оказват влияние върху цената на стоката. Относителната липса на ликвидност на пазара на сребро може да накара някои крупни купувачи на благородни метали да изберат злато. Тази разлика в ликвидността не би трябвало да е проблем за желаещите да търгуват с по-малки обеми.

2. Волатилност
Пазарът на сребро е по-нестабилен от пазара на злато, което може да бъде добро или лошо нещо, в зависимост от това какъв инвеститор сте.

За трейдърите, които искат да спечелят пари от покачване на цените, допълнителната волатилност на среброто е полезна, тъй като по-голяма нестабилност означава по-големи колебания в цените, които търговците могат да се опитат да използват.

„Най-голямото предимство на среброто е променливостта“, казва William Rhind, основател и изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк ETF доставчик GraniteShares.

Защо среброто е по-волатилно? Една от причините, както беше отбелязано, е размерът на пазара. Нещо повече, голяма част от доставката на сребро се произвежда като страничен продукт от добива на други метали, като мед и олово. Това означава, че по-високите цени на среброто не водят непременно до допълнителни доставки, които биха могли да навредят на ралито.

Среброто превъзхожда значително златото през най-новите два бичи пазара на злато, според данни, предоставени от CPM Group. От 2001 г. до 2011 г. златото е нараснало с 636%, докато среброто е нараснало 904% за същия период. От 1993 г. до 1996 г. златото нарасна с 28%, докато среброто скача 63%, отново за същото време.

Но по-голямата нестабилност означава и повече риск. Както видяхме по-рано тази година, цената на среброто се понижи много повече, отколкото тази на златото по време на пика на кризата Covid-19.

Краткосрочните трейдъри трябва да бъдат достатъчно пъргави, за да излязат от сделките, когато тренда обръща. А забелязването на тези повратна точка е трудно дори за професионални инвеститори.

3. Диверсификация
Много инвеститори добавят благородни метали в портфейла си, тъй като цените на тези активи обикновено не са свързани с тези на други ценни книжа, като акции и облигации, като по този начин намаляват общия риск за портфейла. Когато акциите се понижават, благородните метали могат да се повиават или да не правят нищо.

Но когато става въпрос за диверсификация, златото има предимство пред среброто.

„Среброто е по-свързано с бизнес цикъла“, казва г-н Rhind. Когато икономиката се развива добре, има повече индустриално търсене на сребро и това може да повлияе на цените. Докато приложението на злато в промишлеността е много малко.

„Златото е по-самостоятелно“, казва г-н Rhind.

Обикновено централните банки купуват злато, а не сребро, като начин да диверсифицират риска от държане на други валути, включително щатски долари, казва той.

4. Разходи за съхранение
Инвестициите в сребро или злато са свързани с определени разходи – по-специално разходи за съхранение и застраховка, които повечето ценни книжа не са. Ако са откраднати, благородните метали до голяма степен не могат да се проследят, така че инвеститорите обикновено поставят притежанията си в трезори или други сигурни съоръжения. Има такси за наемане на такова пространство, застраховане на активите и след това за транспортиране на метала, когато той се продаде или закупи.

Отново има разлика в това как това се отразява на инвестициите в злато и сребро.

Инвеститорите ще трябва да наемат далеч повече пространство в трезора за 1 милион долара сребро, отколкото биха могли за 1 милион долара злато. Това е така, защото 1 милион долара ще купят 41 218 трой унции сребро срещу 505 унции злато на текущи цени. Стандартна златна лента обикновено е 400 унции. „По отношение на съхранението или транспорта златото е по-добър вариант“, казва г-н Савант.

За инвеститорите, които купуват злато или сребро чрез ETF или взаимни фондове, тези разлики може да не са проблем, тъй като годишните разходи за фондове обикновено са ниски. Най-големите златни и сребърни ETF имат годишни разходи съответно 0,4% и 0,5%. Те се възползват от икономия от мащаба, но тези разходи все още са много по-високи от тези на SPDR S&P 500, който има годишни разходи от 0,09%.

Търгувай с Варчев Брокърс

2+

 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс