www.varchev.com

Steve Jobs знаеше какво отличава лидерите от останалите: отговорността

Steve Jobs имаше високи очаквания за себе си. Той имаше и високи очаквания за останалите. А той определено очакваше много, особено от хората на лидерска позиция.

Steve Jobs разказвал кратка история на всеки служител, който е бил повишаван във вицепрезидент в Apple. Той давал елементарен пример с боклука в офиса: Ако той не бил изнасян от редовно, Jobs естествено щял да търси обяснение от чистача. “Ами, ключалката на вратата беше сменена и нямах ключ да си отворя”. – би отговорил чистачът в своя защита, и то аргументирано.

Неговият отговор е разумен, смислен. Това е извинение, което може да се толерира с разбирателство. Чистачът не може да си свърши работата ако няма ключ. Като чистач, на него му е позволено да има извинения.

“Когато вие сте чистачът, извиненията имат значение”. – Jobs казвал това на всички свои току – що повишени VPs. “Някъде между чистачът и CEO-то на фирмата,  извиненията губят своето значение”.

“С други думи (Jobs би продължил), когато служителят стане вицепрезидент, той или тя трябва да отхвърли всички извинения за своят провал. Един вицепрезидент е отговорен за всяка грешка, която се случи, като няма значение какво казва”.

Умението да приемеш такъв тип ниво на отговорност се нарича “пълен контрол над своите подчинени”: Да поемеш пълна отговорност за действията на своите служители.

Правилото “без извинения” когато си лидер не важи само в корпоративния свят. Когато доставката на важна част закъснява, ваша е отговорността като изпълнител да сте обмислили всички възможни сценарии, да сте изяснили максимално условията с доставчика и да сте били сигурни, че ще пристигне навреме. Но също така това правило важи и в личния ви живот. Ваша е отговорността да се приготвите за това пътуване, взимайки допълнителни дрехи или проверявайки няколко пъти маршрута.

Много хора приписват своите провали на външни причини – и най-вече на други хора. Ако те успеят, други хора са им помогнали, подкрепяли са ги. Ако се провалят, други хора са ги разочаровали, не са вярвали в тях, не са им помогнали. Били са “срещу” тях.

Донякъде това е вярно, защото никой не прави нещо изцяло сам. Успешните хора обаче не зависят изцяло от другите. Успешните хора взимат под внимание и непредвидимите фактори. Те се надяват за най-доброто, но се подготвят и за най-лошото. Те полагат ясни очаквания. Те комуникират – много. Те проследяват нещата. Те са ментори, направляват и обучават. Те водят и работят заедно с другите, но поемат крайната отговорност.

Защо? Защото единственото нещо, което те могат да контролират е самите себе си. Те действат по такъв начин, все едно успехът или провалът са изцяло зависими от тях. Ако успеят, те са причината затова. Ако се провалят, те поемат пълната отговорност.

Важното е да не хабите излишна енергия в надежди и в тревоги какво може да стане. Положете всичките си  усилия в това да се случат нещата. Бъдете активен, поемете инициативата.

Както би казал Jobs: “Извиненията губят смисъла си”.

Никога не правете извинения.

Никога не излагайте причини.

И никога не прехвърляйте отговорността.

Освен ако не насочите отговорността към себе си. И разрешите този проблем следващия път. Ще направите всичко възможно нещата да се случат както сте ги планирали. Ще успеете!

Източник: Business Insider

Снимка: Flickr


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс