www.varchev.com

The 5 biggest investing lessons of 2020

Във всяка наситена със събития година има възможности за учене. Обстоятелствата от тази година има някои важни неща, които не трябва да забравяме.

Никой не вижда бъдещето
Ако има един всеобхватен урок на годината, то е, че никой не знае какво ще се случи. Определеността често е била възнаграждавана с жестоко чувство за хумор през цялата история и тази година видяхме, че всичко се променя по ясни начини, които всички познават твърде добре.

Още през март икономисти, политици и инвеститори изложиха сценарии за потенциалното въздействие на коронавируса върху икономиката, общественото здраве и фондовия пазар – както и как обществото може да се наложи да реагира.

Някои прогнози за S&P 500 бяха прилични: Пайпър Джафри видя S&P 500 на 3600. Fundstrat и BTIG бяха следващите най-бичи с 3,450. Goldman Sachs предположи 3400. UBS и Morgan Stanley предположиха 3000. Но разбира се, ничии оценки не са взети предвид в глобална пандемия.

Прогнозите са лесни за избор и в най-добрия случай те не са предназначени да бъдат кристални топки, а инструменти, които да използвате като всеки друг. Прогнозите могат да бъдат полезни по начин ако нещата продължат по същия начин, но когато се развива глобална пандемия, тяхната полезност е под въпрос.

Представете си, ако някой има кристална топка и знанието, че страната ще бъде поразена от над 300 000 мъртви и почти 20 милиона случая до края на годината. Дали все още биха очаквали, че S&P 500 ще поскъпне с почти 15%, след като спадне над 30%? Вероятно не.

Могат да се случат немислими неща
Още през февруари, след като наблюдаваха появата и разпространението на коронавируса в Китай, няма съмнение, че някои хора бият тревога, че това може да причини огромен глобален проблем.

Твърде много хора си мислеха, че това не може да ни се случи. Правителството и политиците не бяха подготвени, а обществеността – и инвеститорите – не проумяваха колко ужасно би било това наистина.

Това не се ограничава до пандемии. Историята има много примери за настъпили някога невъобразими събития и тазгодишната пандемия е само последната. Бъдещето вероятно ще ни напомни отново, че немислимото може да се случи.

Пазарите не са непременно интуитивни
Ако прогнозите са трудни за правене, те също са трудни за разбиране, може би най-добре илюстрирани от факта, че ако знаехте бъдещето на вируса или къде е заетостта, вероятно нямаше да си представите фондовия пазар, където е сега.

Както Wall Streeters често са казвали, пазарът е разказ – колекция от истории – прогнози и надежди. Това е.

От една страна, понякога е лесно да се обяснят неща, като например как очакванията за доходите движат пазара и как „реалната икономика“ като безработицата и растежа на заплатите не е задължително свързана с нарастващите индекси. Но пазарът често няма смисъл, като когато внезапно отделни инвеститори изведнъж решат, че нищо не е по-горещо от акциите на фалирали компании и навлизат дълбоко в Hertz и причиняват „голямо разминаване между фундамента и финансите“.

Ребалансирането работи
За хората, които не задължително имат пари встрани, ребалансирането на портфейла би било чудесна стратегия. Тъй като пазарът падна, активите на всички също се преместиха. Ако искате портфолиото ви да има 75% акции и 25% по-безопасни активи, но акциите току-що са загубили 30%, може да останете със само 68% акции, далеч по-малко от вашата цел.

Ребалансът след срива през март щеше да ви накара да купите повече акции, за да се върнете на 75%, което ще доведе до благоприятна позиция и да се насладите на печалбите през останалата част от годината.

Пазарът вероятно ще бъде по-голям
Консенсус на Wall street е, че фондовият пазар почти сигурно ще се повиши в дългосрочен план. През всеки 10 години S&P 500 е виждал само веднъж отрицателна възвръщаемост.

Когато пазарът се срина в края на март, хората не само продължиха да изчисляват средните разходи, но много дългосрочни инвеститори също решиха да увеличат позициите си в акции. Според Fidelity и Vanguard дългосрочните инвеститори не трепнаха – и много от тях всъщност се възползваха от ниските цени на пазара. Дори и да не очакваха рекорди за всички времена толкова скоро, нямаше да е неразумно да ги очакваме някъде през следващите няколко години.

Търгувай с Варчев Брокърс

2+

 Junior Trader Mert Mustafa


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс