www.varchev.com

Горящите основи на Крипто пазара

Един от най-простите уроци от историята на фондовия пазар е, че иновациите често водят до балони и сривове, от нови луковици на лалета през канали и железопътни линии до интернет. Финансовите иновации се броят двойно, тъй като новите инструменти разширяват предлагането на нещо, което изглежда като пари, позволявайки на балона да се разрасне – и сривът да бъде още по-сериозен.

Имплозията на криптовалутите, която се развива в момента, последва бурното създаване на нови цифрови пари, нещо, което никога не е завършило добре и в традиционния свят.

Въпросът за крипто ентусиастите е какъв урок трябва да вземат от историята. Сриват ли се биткойн и други крипто токени поради обичайните ексцесии, които съпътстват напредъка във финансите? Или имат фундаментални недостатъци, които ще ги накарат да се присъединят към черупките от каури и шведската медна монета от 20 кг като исторически реликви? Везните се наклоняват към последното.

Нека започнем с положителното виждане, такова каквото е. Имаше огромен балон с биткойни и криптовалути като цяло, тъй като спекулантите се трупаха с надеждата да забогатеят. Това беше подчертано от неуспеха да се извлекат уроци от историята, тъй като децентрализираното финансиране (defi) преоткри много от проблемите на прекомерния ливъридж и несъответствията на ликвидността, които затрудняват традиционните финанси от стотици години.

Поддръжниците на криптовалутата посочват предишни „крипто зими“, които в крайна сметка отминават, и казват, че цените ще се възстановят.

В бумовете и сривовете през последното десетилетие цените на криптовалутите се повишаваха и падаха надолу в зависимост от нивото на интереса, по-скоро като картите Pokémon или Beanie Babies.

Defi промени всичко, като създаде паралелна система за крипто банкиране – без никакви ограничения или предпазни мрежи, въведени в реалния свят в отговор на минали сривове. Едва сега започваме да откриваме някои от проблемите, тъй като брокерите и кредиторите замразяват тегления, многомилиардните „стабилни монети“, предназначени да задържат фиксирана стойност, изчезват, а дивият ливъридж води до широко разпространени принудителни продажби.

Най-малкото това предполага, че новата крипто зима ще бъде по-лоша от последните няколко. Defi ускори разширяването на балона и сега ускорява дефлацията.

Иронията във всичко това е, че част от първоначалната привлекателност на крипто беше ограничението за това колко биткойни могат да съществуват, нещо, което се предполага, че предотвратява създаването на неограничени пари, което тревожи много критици на правителствените или „фиатни“ валути. . Вместо неограничено създаване на биткойн, крипто завърши с неограничено разпространение на нови токени. Новите структури на посредниците и defi инструментите позволяват дори биткойн да се използва повторно или да се отдава на заем, което означава, че множество хора смятат, че притежават един и същ токен. Кредиторът Celsius Network е краен пример: на тези, които депозираха биткойни и други токени там, бяха обещани високи лихви, но не успяха да си върнат монетите, които Целзий отпусна обратно.

През 19-ти век Английската централна банка открива, че частното разпространение на менителниците може да преодолее ограниченията за официалното печатане на пари, установени от обезпечаването със злато. Собствениците на криптовалути откриват нещо подобно, тъй като паричните иновации заобиколиха любимото им твърдение, че стойността на техните биткойни е подкрепена от неговата защита от обезценяване.

Най-големите бумове и сривове в монетарната история доведоха до пълното унищожаване на валутите и това вече се случва с някои от по-нестабилните криптовалути.

Надеждата за крипто е, че спекулантите, които са използвали твърде много заети пари, ще бъдат изчистени, разпространението на токени ще намалее, цените се нулират и основните криптовалути могат да продължат с големия си паричен експеримент. Разбира се, те струват по-малко, но оцеляват.

Проблемът е, че проблемите с криптовалутата са дълбоки. Биткойн стартира с надеждата, че ще действа като еквивалент на онлайн банкноти и монети, предлагайки на продавачите сигурността да знаят, че транзакцията не може да бъде обърната, за разлика от кредитните и дебитните карти. Той не успя да се използва като средство за размяна, тъй като е тромав и скъп за използване. Други криптовалути са малко по-практични за транзакции, но всички страдат от основен проблем: Колкото повече се използват, толкова по-скъпи стават транзакциите като начин за регулиране на капацитета в мрежата. Подобно на Uber, Bitcoin има вградено ценообразуване.

В известен смисъл задръстванията са характеристика, а не грешка. За нормалните валути „мрежовите ефекти означават колкото повече, толкова по-добре, но крипто постига точно обратното.

BIS във вторник изложи програма за вземане на най-добрите части от криптовалути и тяхното използване в цифрови долари, паунди или други валути, които могат да бъдат емитирани по електронен път от централните банки.

Другият проблем с крипто: защитниците на биткойн се опитаха да преодолеят липсата на използване на криптовалутата като валута, като я ребрандират като „цифрово злато“.

Привлекателността на златото днес е, че то действа като убежище в лоши времена и обикновено действа като частично хеджиране срещу инфлацията. Притежателите на биткойн са открили, че не само не е хеджиране срещу инфлацията, но и не е убежище. Цената му има тенденция да се движи в съответствие с рисковите активи, а не с безопасните. Цената на златото се повиши с 4% през последните 12 месеца, тъй като инфлацията се повиши, срещу спад от над 20% при S&P 500 и около 60% загуба за биткойн.

Нищо от това не означава, че биткойн или неговите братовчеди определено са обречени. Ако хората продължават да купуват историята на цифровото злато въпреки доказателствата, то може да процъфтява. Ако има нов изблик на спекулативна истерия, нейната нестабилност го прави привлекателен за комарджиите.

Но в дългосрочен план най-добрата надежда на крипто за оцеляване е да измисли някаква полезна функция в реалния свят. Това ще изисква още един кръг от иновации и няма причина да мислим, че съществуващите криптовалути, да не говорим за биткойн, ще бъдат победителите.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW