www.varchev.com

Top 5 things – “Playbook” за тази седмица

Въпреки че развитието на търговията и тяхното въздействие върху финансовите пазари вероятно ще останат на преден план тази седмица, участниците на пазара ще гледат напред и към най-новия доклад за заетостта в САЩ, актуализации на паричната политика от редица централни банки, включително Европейската централна банка и държавното посещение на Donald Trump във Великобритания.

1. Търговска война

Trump обяви изненадващо новите тарифи за Мексико в петък и тарифите на $ 200 млрд. китайски внос са нараснали в събота до 25% от 10%. Тъй като напрежението в световната търговска война не показва признаци за облекчаване на инвеститорите, те се опасяват, че световната икономика се приближава към рецесия.

Пазарите на облигации започват да предупреждават с тримесечни доходности в САЩ, които вече са над 10-годишните, така наречената инверсия на кривата на доходността, която предсказва повечето рецесии в САЩ от 20-ти век. Май беше първият месец в червено от началото на годината за световните и американските акции.

Засилването на търговската война може да е нанесло удар по колебанието на Федералния резерв да реагира на напрежението в световната търговия. Понастоящем финансовите пазари ценообразуват с намаление на цената на ФРС за два тримесечия преди края на годината.

Представители на Фед провеждат двудневна конференция в Чикаго тази седмица, за да обсъдят как те определят паричната политика, но фокусът върху това как най-добре да се изпълни мандатът на стабилна инфлация и пълна заетост вероятно ще бъде засенчен от краткосрочните изисквания за борба влиянието на търговската война.

2. Данни за заетостта в САЩ

В петък ще бъде публикуван отчетът за Nonfarm Payrolls и в САЩ за Май след неотдавнашна партида от смесени икономически данни. Консенсусната прогноза е икономиката да е добавила 183 хиляди работни места, а нивото на безработица да е стабилен – 3,6%.

Други важни данни за икономическия календар включват индекса PMI, фабричните поръчки във вторник, Бежовата книга на Fed и ADP в сряда и доклад за търговския баланс в четвъртък.

3. Draghi да подкрепи икономиката

Президентът на Европейската централна банка Mario Draghi ще даде на икономиката на еврозоната малко подкрепа в четвъртък под формата на щедри заеми за банките, така че те да продължават да кредитират бизнеса, като същевременно оставят вратата широко отворена за още по-големи стимули.

Перспективите за икономиката на еврозоната се помрачиха. Световната търговска война не показва никакви признаци на разсейване, Италия отново е в конфликт с Европейската комисия, германската индустрия продължава да отразява мрачни цифри, акциите се сриват, инфлационните очаквания намаляват и заплахата от твърд Brexit се издига.

Но растежът от първото тримесечие нарасна значително над очакванията и банковото кредитиране продължи да се увеличава, което показва, че евентуалните ревизии на икономическите прогнози на ЕЦБ вероятно ще останат скромни.

“Смятаме, че Управителният съвет вероятно ще звучи по-примамлив, отколкото тези (прогнозите) биха били основателни”, казаха от Morgan Stanley. “Отчасти това се дължи на факта, че рисковете в посока надолу, а не икономическите, са политически по своята същност – от търговската политика до вътрешната политика и геополитиката.”

4. Визитата на Trump във Великобритания

Trump каза, че Великобритания трябва да откаже да плати 39-милиардния си законопроект за развод с Европейския съюз и “да си тръгне” от разговорите на Brexit, ако Брюксел не даде на Обединеното кралство това, което иска.

Trump ще бъде посрещнат на кралица Elizabeth II и ще се срещне с премиера Theresa May. По време на неговото посещение в Обединеното кралство са планирани широко разпространени протести.

Trump повтори подкрепата си за кандидатите, които ще се борят за мястото на May, които каза, че Великобритания трябва да напусне на 31 октомври с или без сделка.

5. RBA да понижи лихвите

Очаква се Австралия да стане втората напреднала икономика, която да започне да намалява лихвените проценти тази седмица. Очаква се централната резервна банка на Австралия да намали лихвите с една четвърт от процентния си пункт до рекордно ниски нива от 1.25% след срещата си във вторник, която ще бъде първото й намаление за три години.

„Ще бъдем много изненадани, ако RBA не започне процеса на облекчаване на срещата на 4 юни. Пазарите със сигурност са подготвени за него, като Bloomberg показва вероятната пазарна вероятност от намаляване на стойността на 87,2% на тази среща,”казаха от ING.

„До август пазарите предполагат повече от 50% вероятност от по-нататъшно намаляване. Ние се съгласяваме. Дотогава RBA ще получи повече данни за инфлацията, както и допълнителна информация за пазара на труда. ”

Междувременно резервната банка на Индия се очаква също да намали лихвените проценти на заседанието си в четвъртък, като намали процента на обратно изкупуване до 5,75% от 6%.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс