www.varchev.com

Топ 7 грешки в трейдинга.

/ Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да разгледате тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm. /

1 – Липса на познания за функционирането на пазара, техническия и фундаменталния анализ, масовата психология и пазарните цикли.

Всичко е в разрез с логиката на мнозинството, така функционират пазарите. За съжаление или за щастие, мнозинството от хората допускат често срещани грешки и не са в състояние, поради липса на разбиране, да различат фината линия, когато възходящ тренд се заменя с спад и фазата на разпределение се заменя с продължителен спад.

В момента на обръщане на тенденцията се установява психологически капан и поредица от катастрофални събития за мнозинството от участниците, а редица съпътстващи обстоятелства и липса на опит правят невъзможно обективното виждане на ситуацията.

2 – Алчността и страх – психологически капан.

Страхът и алчността са особено вредни емоции за трейдърите. За пазарът трябва разумна стратегия. Алчността произтича от неопитността и страха от пропуснати ползи. Въздържайте се от вземане на решения, основани на емоции и прибързаност. Важно е да се признае, че шансовете възникват и изчезват редовно на пазара. Преди да започнете сделка, трябва да прецените и обосновете мотивите си за това. Всяка емоция в търговията е пагубна. Решението за влизане или излизане от сделка трябва да бъде предварително пресметнато, лишено от емоции и бързане.

3 – Грешно поставени стоп ордери.

Поръчките за ограничаване на загубата често се използват нерационално или се игнорират от начинаещите трейдъри. Търговците могат грубо да се разделят на две групи: такива, които винаги използват стопове и такива, които предпочитат да работят без тях. Това обаче са крайности. Стоп, разположен твърде близо, може да доведе до грешка в трейдинга при правилен анализ, докато липсата на стоп при определени условия може да доведе до огромни загуби.

4 – Нефиксирани загуби.

Ако трейдър стане инвеститор поради обстоятелства, а не по собствена воля, той е лош трейдър. Търговията на финансовите пазари налага наличието на загубени сделки; това е просто естеството на бизнеса. Никой няма 100 процента печеливши сделки. Печелившите сделки трябва да покриват лошите сделки, а загубите трябва да се ограничават.

Ако не желаете да вземете загубите, когато цената се движи срещу вас, губите контрол над ситуацията и ставате жертва на обстоятелствата.

5 – Отклонение от стратегията или обратното – тотална липса на гъвкавост на действията.

Объркването, възбудата и люлеенето между крайностите са определени индикатори за липса на стратегия за търговия или индикация, че тя е конструирана погрешно. Планираните действия елиминират възможността за непредвидени ситуации и правят рисковете управляеми. Планът трябва да отчита както потенциалните печалби, така и загубите. Честите корекции на стратегията по време на процеса на търговия обикновено са пагубни.

Обратното също е вярно: стратегията за търговия трябва да бъде адаптивна към текущата пазарна среда. При определени ситуации може да има потвърждение, че тренда е обърнал или сигнал за потенциален обрат. Сляпото придържане към стратегията без корекции, може да унищожи натрупаните печалби.

6 – Липса на система, алгоритъм и субективно мнение.

Трябва да знаете предварително къде купувате и продавате, върху каква част от вашия депозит работите, допустимите загуби и обосновката за тези дейности на същите нива. Всичко това е търговска стратегия. В действията не трябва да има спонтанност, прекомерна самоувереност или колебливост.

Не трябва да приемате субективното мнение на друг за истина. Колкото по-уверени звучат думите и твърденията, толкова повече доверие вдъхват на психологическо ниво, директно в подсъзнанието и започвате да чувствате, че това са ваши собствени мисли.

Пазарът е пълен с множество видове манипулации; следователно всяка информация трябва да бъде проверена повторно.

7 – Методичен подход към управлението на риска.

Дори и добра търговска стратегия може да се окаже губеща в средносрочен период, ако на една сметка се търгуват прекалено много инструменти. Управлението на риска включва освен управлението на конкретната сделка и съпоставка с останалите сделки, които се извършват паралено. Корелация или липса на такава. Прекалено много инструменти за търговия могат да попречат за правилното преценяване на потенциала на избраната търговска система.


 Dealer Radoslav Valov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW