www.varchev.com

Trump trade може да е към края си

Изминаха почти 100 дни от встъпването в длъжност на Donald Trump и обещанията за по-ниски данъци, разходи за инфраструктурата и по-строги ограничения върху търговията все още не са станали реалност.

Освен това, първият опит за реформа на “Trump” – американският закон за здравеопазването – не успя да събере достатъчно подкрепа сред републиканците и беше изтеглен минути преди гласуването.

Поражението на здравната реформа кара инвеститорите да се притесняват, че Donald Trump може да не успее да прекара обещанията си през конгреса.

Пазарът не пропусна тази липса на напредък. Секторите, които теоретично ще се възползват от политиките на Тръмп, като промишлените предприятия, са върнали част от своите след изборни печалби, докато тези, които биха били наранени, като търговията на дребно, наскоро получиха тласък. Тези ходове изглеждат така сякаш инвеститорите казват на президента, че не са видели достатъчно напредък.

Дори финансовите институции, златните деца на S&P500, които достигнаха до ръст от 12% след изборите се колебаят напоследък.

Най-силно облаганите акции в САЩ се радваха на двуцифрен процент растеж след изборите, според очакванията, че Тrump ще намали корпоративния данък. По време на кампанията президентът предложи да се понижи курсът до 15% от 35%, което би имало прекомерно въздействие върху компаниите, които плащат най-много.

Въпреки това, след изборите, той се отказа от целта си от 15%, като на 9 февруари съобщи на изпълнителните директори, че ще бъде “15% до 20%”. Освен това, докладите показват, че данъчният план може да завърши с корпоративен лихвен процент до 28%.

Акциите на промишлени компании видяха един от най-големите растежи на пазара след изборите, покачвайки се  със 5.6% само за една седмица. Това показа, че инвеститорите имат сериозна вяра в обещанията на президента да преустрой инфраструктурата на страната – инициатива, която ще има голямо значение не само за стройтелите, но и на инженерните фирми и пройзводителите на материали.

Обещанието на Donald Trump беше да изхарчи 1 трилион долара за инфраструктурни разходи и наскоро проведе среща с корпоративни по отношение на предложените разходи за инфраструктура.

От там стана ясно, че Белият дом планира да придвижи инвестицията най-рано през 2018 година.

Нито една група не се облагодетелства от победата на Trump от колкото финансовите институции, поради очакванията за по-свободно регулиране.

Президентът подписа изпълнителна заповед на 3 февруари, като инструктира Министерството на финансите да обмисли промяна или отмяна на Закона за Dodd-Frank, най-голямото регулиране на банките след финансовата криза.

Независимо от това, нямаше никакви планове за Dodd-Frank и членовете на администрацията на Trump, включително Mnuchin и Cohn, казаха, че подкрепят нова версия на закона Glass-Steagall, който ще отдели търговските и инвестиционните банки.

Финансовият индекс на S&P500 се покачи  с 26% след изборите до 1 март до най-високото си равнище от началото на бичия пазар през март 2009 г. Въпреки това, тъй като скептицизмът около предложените от Donald Trump мерки се е увеличил, секторът е спаднал с 8,5%  от 1 март до края на сряда.

Източник: Bloomberg

Junior Trader Stefan Panteleev


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс