www.varchev.com

UBS: 3 инвестициони стратегии в зависимост от състоянието на пазарите

Несигурността около траекторията на пандемията на коронавирус накара Mark Haefele – главен инвестиционен директор на UBS – да предостави три основни инвестиционни стратегии в зависимост от различните сценарии за възобновяване на икономиката. Haefele сподели още, че САЩ са разположени на ключов кръстопът – с дългосрочни рискове от вируса, подновеното напрежение между САЩ и Китай и високите оценки, заплашващи да повлекат пазарите обратно към дъното от март месец.

От друга страна, положителните новини от опитите за ваксина срещу коронавирус вдигнаха настроенията на инвеститорите през последните седмици. Несигурността около ограничаването на пандемията е ключовата променлива за извеждането на пазарите от сегашния им стеснен диапазон, заяви Haefele.

“За да могат пазарите да хванат “втората вълна”, инвеститорите се нуждаят от по-голяма увереност, че “буквалната втора вълна” от вирусни инфекции няма да доведе до подновяване на икономическите блокади”, пише той. “Дори ако настоящите икономически условия са слаби, пазарите са перспективни и вероятно ще се търгува по-високо, ако инвеститорите придобият увереност, че ще икономиката ще се възстанови стабилно.”

Най-добрите краткосрочни стратегии зависят от това как протича икономическото възобновяване. Описани по-долу са трите сценария и пазарните насоки, подчертани от Haefele:

Възходящият сценарий на UBS предвижда икономиката да се възобнови през май и юни, без да е необходимо второ блокиране. Страните на пазара, които са по-ниски от най-лошото от пандемията, биха представлявали сериозна стойност и ще бъдат по-добри решения по отношение на възхода, каза Haefele.

Както цикличните, така и акциите на стойност биха били най-добре позиционирани за възстановяване, по-добро от очакваното. Американските фирми със средни капитали не са се насочили към тенденциите за „стоене у дома“ толкова бързо, колкото по-големи им връстници, оставяйки ги по-добре подготвените да спечелят при връщане към минали норми. Облекчаването на ограниченията на мобилността ще помогне особено на автомобилопроизводителите, производителите на храни и напитки, както и на фирмите на дребно, пише CIO.

За онези, които наблюдават пренасочване към акциите на стойност, мястото, което трябва да бъде, е силно пострадалият енергиен сектор. Възходът на търсенето на петрол е в състояние да повдигне целия сегмент, а американските енергийни акции вече отразяват покачването в цените на суорвината, като в момента те са “значително под нашите дългосрочни нормализирани ценови очаквания”, каза Haeffle.

Инвеститорите трябва да внимават за по-слаб долар, ако икономиката се покачи до предишните нива на растеж. Докато валутата поскъпна през кризата, спадът в търсенето на ликвидност ще намали стойността на долара към по-ниска. Британският паунд е най-добрата валута за валутна търговия срещу долара при такъв сценарий, заяви UBS.

Основният сценарий на Haefele проектира икономическото възобновяване, което се осъществява през лятото и икономическата активност се връща към миналите върхове през декември.

По-умереното възстановяване поставя залозите за кредити в здравословно място спрямо акциите, пише CIO. Дългът на инвестиционния клас, облигациите на нововъзникващия пазар и високодоходният кредит са добре позиционирани за печалби благодарение на широкото държавно облекчение, добави той.

„Създателите на политики са направили достатъчно чрез своя фискален и паричен отговор, за да гарантират, че проблемите с ликвидността не се превръщат в проблеми с платежоспособността за компании или държавни институции, които са били жизнеспособни преди кризата“, каза Хайфеле и добави, че директната покупка на корпоративни облигации на Фед допълнително вдига класа на активите.

Дори ако възстановяването не е толкова бързо, колкото се желае, основният сценарий на UBS създава дългосрочни възможности в секторите на здравеопазването, електронната търговия, автоматизацията и киберсигурността. Устойчивото инвестиране вероятно ще бъде предпочитано, като инвеститорите ще обръщат по-голямо внимание на “зелените “и социално отговорните фирми, според банката.

Низходящият сценарий.

Haefele не предлага толкова ясна картина как би изглеждал неговият песимистичен сценарий, вместо това намеква за свежи шокове за кредитното състояние и рязка нестабилност, проникваща в пазарите.

В случай на продължителна рецесия, един по-безопасен залог за инвеститорите би било да следват исторически успешни хедж фондове. Активното събиране на акции би могло да помогне “да се ориентират периодите на повишена променливост” по-добре от пасивното позициониране на акции и облигации, заяви CIO.

Нарастващият американски дълг, затегнатите финансови условия, увеличаващи се геополитически рискове и девалвацията на долара биха направили чудеса за цената на златото, добавят от UBS. Скъпоценният метал вече се радва на повишения до осемгодишни максимуми и дори в основния случай банката очаква златото да набере още 4% до 1800 долара за унция до края на годината, като при низходящ сценарий за икономическото развитие, то допълнително ще окаже положително влияние за цената на златото.


 Junior Trader Radi Djuma

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW