www.varchev.com

USD след най-силната седмица от края на Февруари. Какво движи USD mid term.

Щатският долар показва признаци на съживяване. Току-що изминалата седмица беше най-добрата, откакто фалитът на SVB Financial Corp. през март започна настоящата вълна на безпокойство относно американските банки. За първи път от два месеца валутата се търгува над 50-дневната си пълзяща средна, което предполага, че краткосрочната тенденция е възходяща.

Кратко възстановяване по-рано тази година беше предизвикано от покачване на лихвените проценти, тъй като икономиката изглеждаше по-силна, а Федералният резерв по-hawkish, отколкото се очакваше. Този скок миналата седмица обаче идва на фона на все по-уверени залози, че Фед спира да вдига ливхите и ще ги намали три пъти преди края на годината. Какво движи долара тогава?

Банкиране?

Трудно е да се каже, че това е така, защото банковата тревога приключи. Цените на акциите на банките са под непрекъснат натиск, докато някои от най-големите „регионални“ институции страдат от още разпродажби. Разходите за застраховане срещу неизпълнение от страна на US Bancorp, петата по големина банка, чрез пазара на суапове за кредитно неизпълнение сега са най-високи от 2011 г. Графиката по-долу показва представянето на цената на акциите от началото на миналата година на MetLife Inc., един от най-важните животозастрахователи в страната и на US Bancorp (на стойност 94 милиарда долара в началото на 2022 г., сега е на половина):

Притесненията с US Bancorp произтичат по-скоро от печалбите, отколкото от какъвто и да е риск от неизпълнение, докато внезапният спад за MetLife е предизвикан от големите им дялове в търговски недвижими имоти, които масово се смятат за уязвими. Нито един от тях не е в екзистенциална криза, но движението на цените като това предполага продължаващо усилено безпокойство. Щом Джейми Даймън, най-влиятелния човек в американското банкиране, блъска барабана, за да забрани short позицииите срещу банкови акции, тогава тревогата за банките не е приключила. 

Таванът на дълга?

Възможността задънената улица между Белия дом и републиканското ръководство да завърши с неизпълнение на дълга, на пръв поглед би трябвало да ограничи купуването на долари. Ако това е така, тогава най-големият политически риск в момента не би трябвало да движи долара нагоре.

Следващата графика, по-долу, сравнява разходите за застраховка срещу суверенен фалит на САЩ, със сходните разходи за редица държави, за които обикновено се смята, че предлагат много по-слаби кредити – Мексико, Гърция, Австралия, Южна Африка и Колумбия. Учудващо, неизпълнението през следващата година се смята за по-вероятно в САЩ, отколкото в която и да е от тези страни: 

Възможно е усещането за по-висок риск да подтиква инвеститорите да търсят подслон в долара. Имаше подобна динамика след големия таван на дълга през 2011 г.

Потребителите?

Най-силния аргумент от страна на биковете след края на лихвения цикъл, е непоколебимата сила на американския потребител. Това се дължи много на парите, които им бяха дадени от стимулите по време на Covid. Сега има признаци, че това най-накрая може да отслабне. Няколко от тях се появиха в данните миналата седмица.

Като начало, Националната федерация на независимия бизнес, чието проучване сред ръководители на малък бизнес отдавна е страхотен водещ индикатор, установи рязък спад във фирмите, които са положителни за бъдещите продажби. Последните данни показва подновена низходяща тенденция. С изключение на най-лошото от глобалната финансова криза и Covid, тази мярка не изглежда толкова лоша, колкото през последната година:

Междувременно, проучванията на потребителските настроения, проведени от Университета на Мичиган и Conference Board, също показват рязък спад в очакванията на потребителите до нива, наблюдавани преди това само по време голямата финансова криза:

Очакванията за инфлацията започнаха да се повишават. Това създава притесненията за потенциална стагфлация – слаб растеж и висока инфлация. Това може да е един от факторите, който насочва паричните потоци към доходния долар.

Тази седмица ще бъде много важна

Приходите на Walmart Inc. и Home Depot Inc. тази седмица, заедно с данните за продажбите на дребно, които ще излязат във вторник, трябва да хвърлят повече светлина върху обстановката. Най-новите данни за март показаха тревожно забавяне.

Продажбите с изключение на храните показват слаб растеж, което предполага, че инфлацията на цените на храните действа като водеща тежест върху останалото потребление.

Ако свържем тези фрагменти от САЩ с глобалните признаци на крехко търсене, е нормално че парите се вливат в долара, въпреки притесненията за икономиката на САЩ, защото инвеститорите искат подслон от глобалното забавяне. 

В подкрепа на това е теорията за „усмивката на долара“ , която предполага, че щатската валута се справя най-добре, когато икономиката е или много силна, или много слаба, и има тенденция да се представя по-зле, когато няма крайности в икономиката и пазарите. Досега забавянето не е било драматично и това беше в съответствие с отслабването на долара. Възможно е перспективите да се влошат, така че да накарат долара да поскъпне средносрочно. По-продължителен спад, който се разпространява към останалия свят наистина може да тласне паричните потоци към USD. Трудно е да се признае това като основен сценарий, но ще има по-силно фокусиране върху потока от данни през следващите седмици, за да се види дали има повече доказателства за това.

Разпродажите при долара, до сега бяха твърде агресивни и сега виждаме отскачане като корекция. Нито драмата с тавана на дълга, нито натискът върху банковите акции или агресивните лихвени проценти, ще изчезнат бързо тази година. 


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW