www.varchev.com

Outflow от value ETFs. Big Techs и FOMO ефекта при AI.

Smart beta ETFs в САЩ отчетоха рекордни изходящи потоци през изминалия месец. Инвеститорите се пренасочват от value компании, към такива с потенциал за растеж, най-вече технологични компании и AI. Smart Beta ETF в САЩ отбелязаха рекордни изходящи потоци от $5,8 милиарда през изминалия месец.

Въпреки че ETFs, регистрирани в САЩ, спечелиха 12,5 млрд. долара активи миналия месец, така наречените smart beta ETF-и, които обикновено са насочени към акции според конкретна характеристика като стойност, растеж или импулс, отбелязаха нетен изходящ поток през май. Най-голяма част от изходящия паричен поток е била именно от smart beta VALUE ETFs – приблизително 6 млрд. долара.

Value ETFs се провалиха на пазар, воден от шепа скъпи megacap технологични компании. Тематичната пазарна неутрална стойност на Dow Jones в САЩ спадна с около 11% – повече от всеки друг индекс, проследяващ някои от най-популярните фактори: импулс, качество, размер, стойност и ниска волатилност.

Value фондове са склонни да предпочитат финансови и енергийни компании, но имат ниска експозиция към технологиите – което означава, че са пропуснали манията по изкуствения интелект, която доведе до покачване на индекса S&P 500 тази година.

Ако тенденцията се запази и през този месец, smart beta ETFs ще видят първите си полугодишни изходящи потоци от 2009г. насам, с текущо около 11 млрд. долара изходящи потоци до края на май. Това е обрат в тенденциите след притока от 138 млрд. долара миналата година и 173 млрд.долара през 2021г.

През 2021 г. value ETF се похвалиха с най-големите входящи потоци от всяка категория smart beta фондове. Дори миналата година категорията отбеляза около 21 млрд. долара входящи потоци, изоставайки от по-популярните факторни стратегии, насочени към компании с високи дивиденти и растеж. Интересът на инвеститорите към стойността беше подсилен, тъй като факторният индекс Dow Jones скочи с 24% през 2022г.

Стойността като фактор има тенденция да се представя добре в среда на нарастващ лихвен процент, поради схващането, че value stocks предлагат по-нисък дюрационен риск. Сега пазарите очакват, че тенденцията на повишаване на лихвените проценти е към своя край, който обяснява пренасочването на паричните потоци.

Така че вместо евтини акции, инвеститорите изглеждат по-склонни да хвърлят пари в мегакап технологични имена, които досега са движели печалбите на S&P 500 от началото на годината. Инвеститорите пренасочват капитали към Meta Platforms, Alphabet и Nvidia Corp., като много от тях твърдят, че това е защитен ход в една отслабваща икономика.

Определено акцентът на пазарите е растежа. През изминалия месец много се говори за превъзходството на големите технологии, което може да е сигнализирало на инвеститорите, че е време да изтеглят пари от value фондове, които се представят по-слабо тази година.

Въпреки че стойността отбеляза най-големите изходящи потоци през май, фондовете, насочени към компании с ниска волатилност, импулс и високи дивиденти, също отчетоха нетни изходящи потоци.

Фокусът на Уолстрий се измества все повече към растежа, като инвеститорите търсят възможности за генериране на печалби, в условията на забаваща се икономика. Това ще продължи да подкрепя Big Techs и технологичния сектор като цяло.


 Dealer Alexander Alexandrov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW