www.varchev.com

VXX.US ETF: хедж срещу следващото масирано разпродаване

Сегашните нива на VIX се доближават до исторически ниските си нива от миналата година. Това дава възможност за евтино хеджиране на портфолио с американски акции. Това е особено атрактивно, имайки предвид, че текущите нива на VIX, индекса на волатилността в S&P500, са близо до дъното от 10.17 от 9 август 2018 г.

В периоди на масирано разпродаване волатилността на пазарите скача. Хеджиране със злато или облигации не винаги е успешно и не предлага същата защита за портфолиото. Този февруари, например, VIX експлодира от исторически ниски нива (под 10) и S&P500 се свлича с близо 13% за една седмица. В този период видяхме и разпродаване на облигации в първите дни на sell-off. С други думи, в период като февруарския, хеджиране с облигации би довело до допълнителни загуби.

Същото важи и за златото. В последните няколко месеца USD е най-предпочитаната safe haven валута от инвеститорите. Това означава, че в периоди на волатилност, в зависимост от източника на волатилността, златото може също да бъде разпродавано.

Смятаме, че VIX предлага най-лесния и директен начин да се хеджира портфолиото на инвеститора, тъй като пряко предпазва инвеститора в периоди на масирано разпродаване.

Най-лесният начин VIX да бъде търгуван от retail трейдъра е чрез ETF, които закупуват фючърси.

VXX.US (ETF)

Daily chart

VXX ETF-а се намира близо до дъното за волатилността от този януари, точно преди експлозията от волатилност. В повечето случаи, волатилността не може да се използва за спекулация и печалба. Както 2017 г. показа, волатилността на пазарите може да е изключително ниска за изключително дълго време. Не е изключено, обратно на очакванията на анализаторите, да се върнем към период на изключително ниска волатилност.

Смятаме, обаче, че бъдещето за пазарите е в пъти по-волатилно от това, което се наблюдава в последно време. За това ще служат няколко фактора.

  1. Федералният резерв отнема ликвидността на пазара с прекратяването на QE (количествено облекчение). Това означава повишена волатилност както на пазара за облигации, така и на пазара за акции в САЩ.
  2. Инвеститорския сентимент е много по-предпазлив сега отколкото през 2017 г. Комбинацията от търговския конфликт, сривове в развиващите се пазари и спадове в технологичния сектор правят инвеститорите много по-предпазливи.

Всичко това означава, че при следващото масирано разпродаване, потенциалните купувачи ще са по-малко. Това е особено вярно сега, когато 90% от обема на американските пазари за акции е търгуван от роботи и алгоритми:

Трейдинг в ерата на алгоритмите


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс