www.varchev.com

Wall Street за коронавируса: Последствията върху икономиката и очакванията на банките за пазарите

Китайския смъртоносен вирус донесе един ценен урок, че каквито и риск прогнози да се правят за годината, всичко може да се обърка в рамките на дни, дори часове. За 2020, китайския вирус започва да се превръща в основното рисково предизвикателство, променяйки напълно очакванията на Wall Street за годината.

С разпространяването на вируса, страховете от потенциалния негативен икономически удар нарастват. Това води до известна нервност сред инвеститорите, която се прояви агресивно във вторник.

Ситуацията разбира се следи изкъсо от големите играчи на Wall Street, които споделят своите очаквания и виждания за пазарите.

Deutsche Bank

Jim Reid, DB Global head research:

“Без да подценяваме ефекта на човешката трагедия, смъртните случаи в размер на 106 за сега срещу 80 от вчера са само миниатюрна част от стотиците хиляди хора, които умират всяка година от сезонния грип. Много от експертите смятат, че най-големия проблем тук е дългия период на инкубация, през който не се появяват симптомите, което прави изолирането на вируса много трудно и е различен от SARS. SARS имаше по-висок процент на смъртност – 9.6% срещу 2.8% на коронавируса. Реакцията на китайците е много по-бърза в сравнение с тази когато върлуваше SARS, но предвид новата ситуацията, тя е трудна да се анализа достатъчно бързо. Разчитането на новите данни ще отнеме седмици, което може да забави изводите реално какво се случва.”

Nordea Investment Funds

Sebastien Galy, NIF senior macro strategist:

“Китайската икономика се забавя. Може да сме единствените, които да сме стигнали до този извод, но забавянето е с по-висока вероятност, защото отскока в икономиката не е синхронизиран. Шокът от кризата с вируса се очаква да намали растежа на икономиката с 1 до 1.5% при прогноза за ръст от 4.7%. Макар и да сме оптимистично настроени за H2, такъв тип ситуация не са никак здравословни за световната икономика.”

Societe Generale

Kit Juckes, chief FX strategist:

“Вярването, че ниските лихви ще смекчат евентуалните негативни последици върху пазарите са сериозни. Но ще има икономическо отражение върху икономиката от вируса. Това е факт нищо, че все още не знаем колко дълго време ще продължи ситуацията с вируса и следователно колко големи ще са пораженията. Каквото и да стане обаче, натиска върху китайското правителство да олекоти монетарната политика ще се засили, което ще е достатъчна причина и за останалите централни банки да останат dovish.”

Pepperstone Group

Chris Weston, head of research:

“Това, което се опитваме да разберем е, какъв ще е икономическия ефект от спирането на транспорта и логистиката и налагането на по-сериозен контрол върху транспорта в Пекин и Шангхай. Както и последиците от налагането на 14 града под карантина и милиони жители, които живеят там. Пазарните участници се опитват да навържат картинката, в ситуация, която е изключително сложна. И докато това е най-горещата тема за сега, страхът от неизвестното стяга захвата си около пазарите, което предизвиква избягването на риска. Намирането на лекарство или намаляване на броя на заразените ще е моментът, в който пазарите ще могат наистина да си поемат дъг. Факт е обаче, че инкубационният период е 14 дни. През този период, вирусът не дава симптоми. Това сериозно усложнява преценката колко са в действителност зле нещата или колко още може да се влошат. И как да оценим напълно последиците от този риск, когато не виждаме цялата картинка? Не само по отношение на разпространяването, но и последиците върху икономиката, които могат да настъпят седмици дори месеци след утихването на кризата.”

TD Securities

Priya Misra, head of global rates strategy :

“Все още несигурността около това как се предава вируса и дали може да се видоизмени отново е висока, което продължава да държи пазарите на нокти. Ние ликвидирахме нашата дълга позиция на 10 – годишните ДЦК при доходност от 1.6%, защото risk-reward съотношението вече не е толкова добро, имайки предвид пазарите движени само от новини. Въпреки това, облигациите остават добър risk – off хедж.”

Rabobank

Richard McGuire, head of rates strategy:

“Неизмеримата заплаха (т.нар. Knightian risk), образувана от коронавируса, доведе до редица анализатори да дават препоръки, които инвеститорите в последствие да игнорират напълно. До колкото можем да кажем, тези препоръки произлизат от сравняването на последиците от SARS кризата през 2002 – 2003. Такива сравнения не са уместни в случая заради изключително подобрението методики, по които Китай отговаря на заплахите от вируси. Очевидния safe haven статут на периферните облигации предлагат на инвеститорите закрила от асиметричния риск, дори и в момент, в който почти нищо не се знае за вируса. Ако вируса се овладее бързо ще видим остро обръщане на пазарния сентимент, което ще подкрепи EZ суверенните облигации с висока бета. Обратното, доходността по safe облигациите ще продължи да пада, което ще накара инвеститорите да потърсят активи с по-висока доходност”.

Източник: Bloomberg Finance L.P.
Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс