www.varchev.com

Warren Buffett: 3 неща, които различават успешните хора от мечтателите

  1. Обичайте работата, която вършите

    Просто и ясно, когато обичате това, което правите, то вие ще сте успешни в него. Buffett се придържа към това правило, заявявайки, че ако човек е запален по работата си, то той ,,няма да работи и ден през живота си.” Той също съветва да се заемем с работа, която обичаме, нещо, което ще ни накара да скачаме от леглото всяка сутрин..И така, а вие какво наистина искате да правите?

  2. Спрете да си ,,смучете палецa”

    Случвало ли ви се е да проточвате да направите нещо твърде дълго, че накрая да не свършите нищо? Това Buffett нарича ,,смучене на палец” или с други думи – забавяне, отлагане и избягване на нещо, което може да ви даде възможност най-накрая да започнете да постигате целите си. Всички го правим и Warren Buffett не е изключение.
    В писмо до акционерите на Berkshire Hathaway през 1989г., Buffett казва, че е пропуснал няколко големи покупки, които е разбирал и са му били сервирани на сребърен поднос и затова нито той, нито акционерите на BRK са спечелили от сделката. Урокът? В най-важните решения в живота, проучете внимателно и с разум въпроса, извлечете цялата информация и след това действайте бързо по решението си. Действайте с бистрота на ума, решителност и готовност.

  3. Не се съдете по чужди стандарти

Когато поставяте летвата за вашите собствени цели, не попадайте в капана на това да мерите успеха си по постиженията на другите. Вместо да гледате ,,в чуждата паничка”, използвайте едно от известните правила на Buffett, за да измерите себе си, а именно вашата ,,вътрешна карта с показатели”, която определя вашите собствени стандарти, а не то това, което светът ви налага. Тази ,,карта” идва отвътре и говори вашата истина и как вие виждате света през вашите собствени мисли, ценности и убеждения, а не нечии други. Ето така пътят към успеха идва от сърцето.

Съоткривателят на Chewy – Ryan Cohen споделя незабравимите уроци, които е научил от баща си- Ted Cohen и Warren Buffett. Когато Ryan създава онлайн магазин за аксесоари и потреби за домашни любимци, конкурент на Amazon и Pets.com, той игнорира негативното мнение на всички около него.

Той разви и продаде компанията за $3.4 милиарда през 2017, а на следващата година се отказа от позицията на изпълнителен директор като инвестира по-голямата част от богатството си в само две акции : Apple и Wells Fargo, а после направи насрещен залог за GameStop. Cohen обяснява независимия си подход с влиянието на двама важни души в живота му, най-големите му модели за подражание – покойния му баща – Ted Cohen и Warren Buffett. Buffett и Cohen споделят и някои портфолио позиции и мнение за финансите.

Той казва, че благодарение на тях се е научил да се ,,цепи от тълпата” и да мисли индивидуално. Така той блокира всичкия страничен шум по пътя си и успява да се фокусира върху своята собствена гледна точка. Всички са били против идеята му за продуктите за домашни любимци и е имал много проблеми със събирането на началния си капитал, но е игнорирал скептиците и нещата, които са го разсейвали и е постигнал крайната си цел. Не е пропуснал никакви възможности по пътя си, защото е мислил с бистър ум и целенасочена мисъл и е създал уникален бизнес модел на конкуренти цени, иновативни продукти, бърза доставка и персонализирано обслужване.

Инвестиране като Buffett

След като продава Chewy, Cohen не следва традиционния инвестиционен подход на диверсифицираното портфолио и решава да заложи само на Apple и Wells Fargo. Той се е чувствал добре за решението, което е взел, особено щом става дума за AAPL, която Buffett сам определи като ,,може би най-добрия бизнес, за който съм чувал”.

Отдаването на Cohen на фокуса, независимостта и инвестирането с истински убеждения не са единствените стратегии, който той споделя с Buffett. Ryan има строго дисциплинирана система за разпределение на капитала и харчи парите си стратегически и отговорно. Buffett обикновено използва субсидиите и паричните потоци на Berkshire, за да ги разпредели, където са най-необходими.

Cohen е избрал да продава кучешка храна, защото е разбрал, че потребителите са готови на всичко, за да спестят някой друг долар при храненето на любимеца си. Той е предпочел храната, защото тя предлага по-тънки маржове от играчки и дрешки, както и по-дълъг ,,живот” на взаимоотношенията търговец-клиент и така генерира повече приходи в дългосрочен план. Buffet симпатизира на компании, които продават важна и необходима стока, каквато в случая е и кучешката храна – нужна всеки ден.


 Junior Trader Kameliya Ivanova


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс