www.varchev.com

Weekend Update – Случаите на coronavirus скачат до близо 2К

От Китай потвърдиха за 56 смъртни случая и 1,975 заразени.

За сравнение, финалното число за глобалните SARS случаи беше 8089 и това отряза около 1% от БВП на Китай. Пандемията също така се разпространяваше много по-бавно. За мен, нещата могат само да се влошат..

За всеки случай, това е официалното число за момента. Случаят се разви така:

  • Jan 17: 41
  • Jan 19: 62
  • Jan 20: 201
  • Jan 21: 291
  • Jan 22: 440
  • Jan 24: 830
  • Jan 25: 1,287
  • Jan 26: 1,975

Тези числа са покъртителни но аз ще ви изплаша още повече. Ето защо последното преброяване звучи невъзможност и почти със сигурност е много по-ниско от реалността:

Канада стана последната страна, потвърдила случай на коронавирус. Това довежда общия брой на заразените в чужбина хора най-малко 32 според мои изчисления. Поне 30 от тях имат пряка връзка с град Ухан и въпреки това в тази провинция са регистрирани само 761 случая.

Това означава, че има един чужд случай, пряко свързан с Ухан за всеки 25 случая в града. Казано по различен начин, това означава, че в краткия прозорец на инкубацията – най-много две седмици, но вероятно половината от това – един на всеки 25 души в града би трябвало да пътува в чужбина – или около 433 639 души.

С оглед на това, Швеция е държава, чийто жители са най-пътуващите в света и има почти същото население като Ухан (11 милиона). Средният брой международни пътувания всеки ден е малко над 30 000. Ако направим и корекциите за хора, които предприемат многократни пътувания годишно, числото консервативно ще падне до 20 000. Не забравяйте, че Швеция е една от най-богатите страни в света, а пътуването до останалата част на Европа е изключително евтино и лесно. Но гражданите на Ухан би трябвало да пътуват в чужбина с повече от два пъти по-висока цена от шведите, за да бъде числото 761 дори и от части възможно.

Това е точната методология, която Центърът за глобален анализ на инфекциозните заболявания MRC използва на 17 януари, когато Китай е докладвал само за 41 случая, анализа е показал около 1700 .

Тази епидемия е далеч по-лоша от отчетените цифри, но усилията на Китай да запечата +50 милиона души и да закрие десетина града вече ви каза това.

Все още не се плашите? Голям дебат във вирусната общност в момента е основният репродуктивен номер на този вирус. Това ще рече на колко души един заразен би предал вируса, средно. Ако е 10, това означава, че се разпространява много бързо, ако е по-малко от 1, неизбежно изчезва. Нов доклад от Китай заключава към 3.3-5.5 и в този момент това означава, че вирусът е изключително труден (да не казваме и невъзможен) за спиране. Друг доклад първоначално го изкара на 3.8, но го мащабира до 2.5, а в Обединеното кралство (цитирано по-долу) го има на “2.6 или по-високо”.

Все още може да се спре епидемията разбира се, но в толкова напреднал стадий ще трябва да се ограничи до над 60% от случаите..

Все още не сте уплашени? Според друг доклад, шансовете за гибел от този вирус превишават 15%..


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс