www.varchev.com

Какво е TINA ефект и изправени ли сме пред него?

Години след финансовата криза 2008-09 лихвените проценти бяха толкова ниски, че много инвеститори твърдяха, че за да получат добра възвръщаемост, трябва да поставят голяма част от портфейла си на фондовия пазар. Това убеждение беше толкова популярно, че Уолстрийт му даде име: TINA, съкратено от „няма алтернатива“. Разбира се, фондовият пазар беше по-рисков от, държавните облигации, които гарантирано изплащат дивиденти всяка година. Но възвращаемостта на акциите беше толкова по-добра от практически всичко останало на пазарите, че инвеститорите видяха малко алтернативи къде да вложат парите си.

Федералният резерв обърна динамиката тази година. Централната банка, решена да овладее инфлацията, започна най-агресивната й кампания за повишаване на лихвените проценти от 80-те години на миналия век. Инвеститорите очакват Фед да доведе лихвите до около 3% до началото на 2023 г. от близо нула в началото на 2022 г.

Промяната се отразява на пазарите и инвеститорите, тъй като загубите нарастват за хедж фондовете, дневните трейдъри и фондовете, които управляват повече от 4,5 трилиона долара пенсионни спестявания. Все по-голям списък от компании, които се опитват да станат публични чрез компании за придобиване със специална цел, отмениха плановете си, позовавайки се на нестабилността на пазара. И трейдърите на криптовалути и незаменими токени, или NFT, също се разтърсиха тази година, тъй като промяната в политиката на Фед разруши привлекателността на някога изключително рисковите инвестиции.

Инвеститорите са започнали да местят парите си от акции в по-сигурни активи, които до голяма степен не са били предпочитани през последното десетилетие – като пари в брой, съкровищни бонове и депозитни сертификати. Според експерти, инвеститорите са вложили 51,4 милиарда долара в глобални фондове на паричния пазар през седмицата до 27 април. През целия месец април те изтеглиха 19,2 милиарда долара от борсово търгувани фондове.

Добрата новина за някои от тези инвеститори е, че консервативните инвестиции сега започват да осигуряват по-голям ефект. Тримесечните съкровищни бонове сега предлагат доходност от около 0,92%.

Ако акциите все още се покачваха по начина, по който правеха през последните няколко години, тези алтернативи вероятно биха представлявали малък интерес за инвеститорите. В крайна сметка S&P 500 осигури годишна възвращаемост от 17% през последното десетилетие. Но между притесненията на инвеститорите относно затягането на паричната политика, инфлацията, пандемията Covid-19 и прекъсванията на веригата за доставки, забавящи глобалния растеж, фондовият пазар не изглежда толкова привлекателен, колкото беше преди.

Пазарите претърпяха голямо покачване след финансовата криза от 2008-2009 г., отчасти благодарение на по-ниските лихвени проценти, които насърчиха инвеститорите да купуват акции, вместо да влагат парите си в облигации, предлагащи слаба възврaщаемост. Сега, когато Фед отново повишава лихвените проценти, много се притесняват, че акциите губят блясъка си.

S&P 500 падна с 18% през 2022 г., като е на път да осигури най-лошата си възврaщаемост от 2008 г. Дори облигациите, които бяха засегнати от собствената си разпродажба, успяха да победят фондовия пазар досега тази година. Общият индекс на облигациите на Bloomberg на САЩ, който включва държавни ценни книжа, обезпечени с ипотека ценни книжа и корпоративен дълг от инвестиционен клас, се върна с отрицателни 9,4% през 2022 г.

S&P 500 е на път за шестата си поредна седмица на загуби, серия, която за последно съвпадна по дължина на време с разгара на европейската дългова криза през 2011 г. Много инвеститори виждат суматохата като последица от това, че Фед най-накрая прекрати политиките за лесни пари, които предизвикаха покачване на пазарите и насърчиха хората да продължат да влагат пари на фондовия пазар, защото смятаха, че нямат друг приемлив избор.

Инвеститорите са изправени пред нарастващи лихвени проценти и падащи пазари. Например, Фед е повишил лихвените си проценти през 1986 и 1987 г., за да се опита да се бори с инфлацията. След като пазарите са се сринали в Черния понеделник, централната банка незабавно отново е понижила лихвите, помагайки на пазарите да продължат да генерират двуцифрена процентна доходност през следващите две години.

Пазарите паднаха през 2018 г., след като Фед повиши лихвите и посочи, че ще продължи да прави това през следващата година. След това централната банка понижава лихвите три пъти – на практика отнемайки нейните увеличения от 2018 г. – за да се опита да даде на американската икономика буфер от търговската война и забавяне на глобалния растеж. S&P 500 отново се повиши, възнаграждавайки инвеститорите с двуцифрена процентна възвръщаемост през 2019, 2020 и 2021 г.

Този път Фед може да подходи по различен начин. Мнозина смятат, че има малък шанс централната банка да обърне курса на затягането на паричната си политика в скоро време, дори ако пазарният спад се задълбочи значително оттук. Това вероятно ще задържи ефекта на TINA за известно време.

Фед посочи, че основният му приоритет в момента е да овладее ценовия натиск. Данните, публикувани миналия месец, показват, индексът на разходите за лично потребление, се е повишил през март с най-бързия си темп от 1982 г.. Цените на всичко – от коли до хранителни стоки и бензин, се повишиха през последните няколко месеца.

Самият председател на Фед Джером Пауъл каза, че възстановяването на ценовата стабилност ще бъде „абсолютно важно“ на панел, организиран от Международния валутен фонд през април. „Икономиките не работят без ценова стабилност“, добави той.

Въпросът, който имат много инвеститори: Колко време ще отнеме на Фед, за да овладее инфлацията? И как ще се справят пазарите междувременно?

Анализаторите от Уолстрийт очертаха няколко начина, по които може да премине останалата част от годината.

В един сценарий Фед извършва това, което се нарича меко кацане: охлажда икономиката достатъчно, за да върне инфлацията близо до целта от 2%, но избягва действително да насочи икономиката към рецесия. Това може да помогне пазарите да станат отново привлекателни, тъй като корпоративните печалби ще останат силни, нещо, което трябва да насърчи инвеститорите да залагат на публично търгувани компании.

При по-малко оптимистичен сценарий лихвеният процент на Фед се увеличава, излагайки икономиката на риск от рецесия. Тогава доходността на облигациите трябва да спадне, тъй като те обикновено намаляват, когато инвеститорите са по-малко оптимистични по отношение на икономиката и се повишават, когато видят по-висок растеж и инфлация в бъдеще.

Това би ли съживило ефекта TINA?

Вероятно не веднага, твърдят анализаторите. Като начало корпоративните печалби вероятно ще пострадат. Връщайки се към 1949 г., средният спад на печалбата на акция по време на рецесия в САЩ е 13%. S&P 500 е имал среден спад от 24% от пик до най-ниско по време на минали рецесии.

Експерти съветват клиентите си да ограничат експозицията си към облигации с дълга продължителност, които са склонни да бъдат по-чувствителни към повишаване на лихвите, отколкото съкровищните бонове. Те също така препоръчва в рамките на фондовия пазар клиентите да гледат отминали технологични запаси и към компании за потребителски стоки, които имат потенциал да доставят стабилни печалби дори в нестабилна среда.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW