www.varchev.com

Кога е правилното време за съкращение на печелившите позиции?

/ още обучителни материали може да намерите тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm /

Всеки инвеститор е редно да прецизира своите правила за пазарни оценки, още преди да влезне в позиция.

Ето някои от основни въпроси, които е добре да си зададем, когато обмисляме сделка. Те в никакъв случай не са всичко, но са добра отправна точка, за да ни поддържат дисциплинирани и да контролираме емоциите си – които не трябва да играят роля при решенията за продажба (или покупка).

1. Профилът риск-възвращаемост стана ли по-малко атрактивен?

Ако дадена акция продължава да се движи нагоре, без нищо да поддържа промяната, нейната оценка може да започне да изглежда скъпа. Тук разбирането на оценката на акциите е полезно. За да прецените дали дадена акция е с подходяща цена, можете да използвате съотношението цена/печалба( P/E ), показател за оценка, получен чрез разделяне на пазарната цена на акция на печалбата на акция на компанията.

Текущото съотношение P/E на акциите трябва да се сравни с историческо представяне, съотношенията P/E на другите компании в индустрията и темпа на растеж на печалбите. Това сравнение може да ви помогне да определите дали дадена акция е надценена или подценена.

Високо съотношение P/E означава, че инвеститорите плащат повече за всеки долар печалба на компанията. Това също предполага, че инвеститорите са готови да платят за това, което очакват да бъде по-висока бъдеща печалба.

Акциите стават надценени, когато цените им растат по-бързо от очакваните печалби. Много висок коефициент на печалба в сравнение с конкурентите на дадена акция може да означава, че цената й може да не оправдае напълно потенциала й за печалба. При този сценарий вие поемате повече риск с акциите. Акциите може да се търгуват с премия, намалявайки потенциала ви риск-възвращаемост. Това може да е шанс да заключите някои печалби и да възстановите паричната си позиция.

Пример: акциите XYZ имат прогнозна печалба от $1 на акция и се търгуват на $10 на акция. Това предполага 10-кратно умножение на цената спрямо печалбите – Р/Е (10 $ цена на акция, разделена на $ 1 печалба на акция). Ако акцията скочи до $15, но няма съществени новини и очакваните печалби останат на $1, акцията сега се търгува на 15 пъти Р/Е. С други думи, акциите вече са с 50% по-скъпи и може да е време да се продадат за известна печалба.

От друга страна, ако анализаторите на Уолстрийт преценят, че компанията XYZ може да генерира $1,50 печалба и акциите се повишат до $15, тя все още се оценява на 10x печалба.В този случай оставането в позицията ви е оправдано.

2. Свръхкупен ли е пазарът?

Пазарните данни могат да стимулират някои решения за продажба. За целта може да използвате пазарен осцилатор, които познавате добре и сте изучили историческото му представянето за конкретната акция/инструмент.

Пазар, който е свръхкупен, може да се отнася за пазар, който е имал голямо движение нагоре за кратък период от време. Колкото по-висок става осцилаторът, толкова повече е свръхпокупен. От друга страна, свръхпродаден пазар възниква, когато пазарът поеме голямо движение надолу за кратък период от време и може да означава, че инвеститорите са станали твърде негативни и пазарът може да се върне назад.

Осцилаторът може да покаже дали пазарните нива имат силни, слаби или неутрални средни стойности.

Ако една акция се е повишила с 20% за една седмица, това може да е добър кандидат за намаляване на експозицията и реализиране на печалба. Това решение не е непременно свързано с качеството на компанията, по-скоро може да е идеален момент за калкулиране на печалба.

3. Кога трябва да намалим позиция?

Отговорът зависи най вече от броя на компаниите в портфолиото. При умерено консервативен подход е удачно тежестта на всяка акция да е не повече от 5 до 6% от целия портфейл. Когато дадена акция прескочи този праг може да се задейства стратегията за частичен take profit на тази позиция, за да се запази диверсификацията. И обикновено причината, поради която тази позиция е станала толкова голяма на първо място, се дължи на скорошен период на превъзходство. Това решение за продажба не е призив към компанията, а по-скоро принцип за управление на риска, който ни помага да останем верни на нашата дисциплина.

Дори ако сте твърд поддръжник на дадена компания и искате да продължите да изграждате позицията си без ограничение, вие се излагате на риск, защото реалността е, че винаги има известен риск дори в най-висококачествената компания и това е извън вашия контрол като инвеститор.

Например, производствените разходи за една компания могат да станат твърде скъпи, потребителското търсене може да отслабне или компанията може вече да няма достъп до определен пазар. Никоя компания не може да контролира 100% от нещата, които оказват влияние върху нейния бизнес, така че ограничението от 5% е начин да управляваме риска, свързан с една компания или няколко избрани компании.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW