www.varchev.com

Използвайте инверсните ETFs като Safe Haven инструмент при несигурност на пазара

Хеджирането е мощна стратегия за минимизиране на риска при инвестициите в акции, която е обратно свързана с други активи в портфейл. Инверсните (обратни) ETFs осигуряват ниска цена на инвеститорите, които желаят да покрият изцяло портфолиото си или конкретен сегмент от него. Хеджирането е като застраховка на портфолиото, подобна на жилищната застраховка или автокаското, които покриват разходите при лошо стечение на обстоятелствата.

Как точно работят Инверсните ETFs
Инверсният ETF следва развитието на даден индекс и когато индекса започне да спада, ETF-a увеличава своята стойност. Например, когато Dow Jones коригира и имаме акции от него в портфейла си е добре да притежаваме и ETF, като DXD – ProShares UltraShort Dow30, който увеличава своята стойност по време на спад. Някой от обратните ETFs се изменят дори 2 или 3 пъти повече, отколкото индекса който следят. Тези ETFs изискват постоянни и чести ребалансирания и много често губят голяма част от стойността си при бързо растящ пазар. Поради тази причина се изисква, покупката на даден ETFs да се случи в определен момент.

Ето и практически пример за това как да използваме обратните ETFs

Да кажем, че притежаваме портфейл на стойност $100 000 инвестирани в 20 от компаниите в Dow Jones, но силно вярвате, че пазарът ще коригира. Една от възможностите е да продадете акциите си, а другата е да ги хеджирате посредством ETF. Във вторият случай ще са Ви нужни $100 000 за покупката на обратен ETF върху Dow Jones, като DXD – ProShares UltraShort Dow30. Ако пазарът тръгне в обратна посока, както смятате ще трупате печалба по позицията си в ETF-и за да компенсирате загубите си при акциите. На графиката може да проследите развитието на Dow Jones и  DXD – ProShares UltraShort Dow30, където ясно се вижда обратната корелация между двата актива. В този случай Вие ще сте ликвидиралия целият пазарен риск и ще заключите реализираната печалба от акциите, докато корекцията не премине.

Графика: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Petar Milanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс