www.varchev.com

Видовете валутни опции и въздействието им върху пазара

Днес има изтичащи опции на:
EUR/USD (price: 1.0000 vol: €302m.)
USD/JPY (price: 147.00 vol: $543m.)
GBP/USD (price: 1.1575 vol: £362m.)
USD/CAD (price: 1.3520 vol: $830m.)
При изтичането на опции, е вероятно да има повишена волатилност на кросовете.

Barrier опция

Бариерните опции са вид екзотична опция, при която изплащането зависи от това дали цената на базовия актив е достигнала или надхвърлила предварително определена бариерна цена. Бариерните опции предлагат по-евтини премии в сравнение със стандартните опции и се използват и за хеджиране на позиции.

Бариерните опции се делят на два основни типа – Knock-In и Knock-Out опции:

1.Knock-In опции

Knock-In опцията е вид бариерна опция, при която правата, свързани с тази опция, възникват само когато цената на основния базов актив достигне определена бариера по време на живота на опцията. След като бариерата бъде ударена или се появи, опцията остава да съществува, докато не изтече.

Knock-In опциите могат да бъдат класифицирани като Up-and-In или Down-and-In.
Up-and-In опцията възниква само ако цената на базовия актив се повиши над предварително определената бариера, която е зададена над първоначалната цена на базовия актив. Обратно, Down-and-In опцията възниква само когато цената на базовия актив се движи под предварително определена бариера, която е зададена под първоначалната цена на базовия актив.

2.Knock-Out опции
За разлика от Knock-In опциите, Knock-Out бариерните опции престават да съществуват, ако базовият актив достигне бариера по време на живота на опцията. Вариантите за Knock-Out опциите могат да бъдат класифицирани като Up-and-Out или Down-and-Out. Опция Up-and-Out престава да съществува, когато цената на базовия актив премине над първоначално зададената бариерата. Опция Down-and_Out престава да съществува, когато цената на базовият актив премине под предварително зададената бариера. Ако базовият актив достигне бариерата по което и да е време от живота на опцията, опцията се прекратява.

Специфичното при Бариерните опции е това, че ограничават печалбите на купувача и ограничават загубите на продавача, при преминаването над или под първоначално зададената бариера.

Бариерните опции се използват особено във времена на голяма нестабилност, като турбуленцията при Grexit, Brexit и изборите в САЩ.

DNT опция

Double No Touch е вид екзотична опция, попадайки в категорията бинарни опции, която дава на притежателя определено изплащане, само ако цената на основния актив остане в определен ценови диапазон до изтичането на контракта. Купувачът договаря ценовия диапазон – наречен бариерни нива – с продавача. Търговците плащат премия и на свой ред получават правото да избират позицията на бариерите, времето до изтичане и изплащането, което да бъде получено, ако цената не успее да наруши нито една от бариерите. Максималната възможна загуба е цената за настройка на опцията. Максималната печалба е договорената сума за изплащане (минус разходите за закупуване на опцията). Обикновено купувачът уточнява колко би искал да рискува, а брокерът предоставя процентно изплащане въз основа на тази сума (и други фактори). Това поддържа структурата на двойните опции без докосване доста проста.

Vanilla опции

Т.нар. Ванила опции са финансов инструмент, който дава на притежателя правото, но не и задължението, да купи или продаде базов актив на предварително определена цена в рамките на даден период от време.

Ванила опцията може да бъде два типа:
call опцияКупувачът на кол опцията има правото, но не и задължението, да закупи договорено количество от определена стока или финансов инструмент от продавача на опцията в определен момент за определен цена. Продавачът е длъжен да продаде стоката или финансовия инструмент на купувача, ако купувачът реши така. Купувачът плаща такса за това право )
put опциядава на собственика на пут правото, но не и задължението, за продажба на актив на определена цена )
Ванила опциите имат стандартизирани условия и нямат специфични или необичайни функции както например Barrier или DNT опциите. Това означава, че договорите ще бъдат в сила до момента на изтичането им, който обикновено е определен в 10:00 сутринта в Ню Йорк (15:00 GMT) всеки делничен ден. Това е различно от опцията “бариера”, която е “мъртва”, след като бъде пробита.

Ако опционна цена е близко до пазарната, да речем на 30-50 пипса, и договорите са с голям обем, често можем да видим засягане на пазарната цената, тъй като битката настъпва както от страна на купувача, така и от продавача. Няма подробности дали е „пут“ или „кол“, но ценовото действие, водещо до събитието, е това, което наистина има значение.

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW