www.varchev.com

Как да се предпазим от пазарните корекции

Хората притежаващи портфейли или индивидуални акции винаги се стремят да хеджират своите позиции срещу пазарна катастрофа. Това разбира се не означава, че бихме могли да сведем риска до 0, но е възможно да редуцираме загубите до по-приемлив обем. Перфектна стратегия за хеджиране не съществува. Някой стратегии ще работят добре на един пазар и няма да работят на друг.

В тази статия ще Ви представя някои възможности за хеджиране на портфейл или индивидуални акции чрез ETF базиран на VIX индекса. VIX е разработен да измерва очакванията за волатилност и има обратна корелация с SP500. Обратната корелация прави VIX отлична възможност за хедж на портфейли и акции. Проблемът е, че VIX не се търгува сам по себе си.

За да преодолеете този проблем, можете да търгувате с опции на VIX. Това решение е добро в краткосрочен план, но е прекалено скъпо начинание за обикновения трейдър.

Това ни води до следващото възможно решение и това е VXX – краткосрочни фючърси на iPath SP500 VIX, които поддържат дълга позиция в един краткосрочен и един дългосрочен фючърс на VIX. VXX ETN трябва непрекъснато да актуализира портфолиото си, за да включва нови фючърси на VIX. Това само по себе си води до обезценка на VXX с течение на времето, тъй като по-дългосрочните фючърси са по-скъпи от краткосрочните.

При равни други условия графиката на VIX ще се движи хоризонтално, а тази на VXX ще спада. Нагледно може да проследите тази разлика за последните пет години на графиката отдолу.

Целта е да се позиционираме на пазара с дълги позиции,  когато се очаква волатилността да се засили и вероятността от корекция на пазара да се повиши. В следващите дни очакваме важни икономически и политически новини, които ще разклатят пазарите и ще повишат страха, а от там и стойността на VXX. След успокояването на пазарите можем да заемем и ревърсираща позиция със SL над последният връх.

Поглеждайки назад, средното изменение във възходяща посока на VXX е 22% по време на избори, пазарни корекции или военни конфликти.

На основната графика може да проследим как различните политически събития влияят на VXX и как да изтъргуваме ситуации съпътствани от несигурност на фондовия пазар.

Varchev Finance предлага търговия с VXX посредством платформата Varchev Absolute Trader


 Trader Petar Milanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс