www.varchev.com

Кейнс – основоположникът на сегашната монетарна политика.

Какво е кейнсианска икономика?

През 30 -те години на миналия век Джон Мейнард Кейнс е измислил кейнсианската икономика. Теорията доказва, че общите разходи влияят върху производството, заетостта и инфлацията в икономиката. Той стига до тази теория, защото иска да знае защо Великата депресия през 1929 г. се e случила.

Кейнс се застъпва за увеличаване на държавните разходи и по – евтини данъци. Той вярва, че това ще стимулира търсенето, така че световната икономика да излезе от депресията. Кейнсианската икономика се извлича от концепцията, че отличните резултати могат да бъдат постигнати чрез използване на стабилизация и правителствени политики за икономическа намеса и по този начин да се повлияе върху съвкупното търсене. Монетарната политика на централните банки е повлияна именно от тази теория.

Кейнсианска икономика за Голямата депресия

Кейнс иска да разбере защо се е случила Голямата депресия и развива кейнсианската икономика, а други дори я наричат ​​икономика на депресията. През 1936 г. той пише книга – “Обща теория на заетостта, лихвата и парите”, която става известна във Великобритания и по целия свят. Той е написал книгата, защото смята, че класическата икономическа теория не може да обясни защо се е случила Голямата депресия.

Някои икономисти имат различно мнения за Голямата депресия. Според тях по време на икономически спад, продукцията и цените ще се върнат в състояние на равновесие, ако предприятията и инвеститорите се възползват от по – ниските цени за своите интереси. Кейнс смята, че Голямата депресия се противопоставя на тази теория. Производството остава ниско и много хора са без работа много дълбо време. Това завършва с непрекъсната депресия на икономическата активност и безработица. Всъщност Голямата депресия е вдъхновението на Кейнс да мисли по различен начин за природата на икономиката. Той се застъпва за антициклична фискална политика. Според неговата теория по време на икономически спад правителствата трябва да генерират разходи, които ще окажат краткосрочна подкрепа на икономиката и по този начин ще се компенсира част от спада на инвестициите. Това от своя страна ще окаже и подобрение при потребителските разходи и ще доведе до стабилизиране на съвкупното търсене.

Докторината на Кейнс се е доказала като общо валидна пазарна теория и и до ден днешен централните банки по целия свят я прилагат активно чрез монетарната си политика.


 Dealer Radoslav Valov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW