www.varchev.com

„Квадрата на Декарт“, един лесен начин за анализ при вземане на решения

Още обучителни материали може да откриете тук: https://bit.ly/38TgFm2

Всеки ден вземаме стотици решения – от това какво да облечем, какви действия да предприемем, какви разговори да проведем до това да се вземат сериозни решения, касаещи други хора. Ежедневно от момента на събуждането, човек осъзнато или не, започва да прави преценки, да взема решения и да прави своите избори.

Често всеки от нас действа под влияние на емоциите, без да си е изяснил ситуацията, без да отчита всички възможни решения, или без да обмисли последствията. Затова и много често изборът му води до неоптимални резултати, след което му се налага да вложи доста усилия, за да коригира взетото грешно решение.

Авторът на тази техника за прояснение на ситуацията е френският философ Рене Декарт, който е бил и математик, физик, механик, физиолог, а също и автор на метода радикалното съмнение (философия) и основоположник на алгебричната символика и аналитическата геометрия. Колкото до конкретната техника, то тя, безусловно, е проста и гениална.

Какво ще стане, ако това не се случи?
Какво няма да стане, ако това не се случи?
Какво ще стане, ако това се случи?
Какво няма да стане, ако това се случи?
Идеята е следната: вземате един лист хартия, разделяте го и изписвате въпросите. След което започвате да записвате всички възможни отговори, за които се сетите.

Пример. Да допуснем, че имаме непреодолимото желание да си купим нещо, но не ни достигат средства, затова предполагаемото решение, за да се сдобием с желания предмет е да се „вземе кредит“. И така, листа делим на четири квадрата (или правоъгълника) и във всеки изписваме въпросите по посочения начин:

1. Какви са плюсовете, ако взема кредит?

2. Какви са минусите, ако взема кредит?

3. Какви са плюсовете, ако не взема кредит?

4. Какви са минусите, ако не взема кредит?

Работейки с Квадрата на Декарт и разпределяйки по квадратчетата наличните данни, вие понякога можете да забележите недостиг на важна информация за вземане на правилното решение и тогава този пропуск трябва да се запълни. По време на работата с четирите въпроса, когато анализирате ситуацията от различни гледни точки, излишните емоции утихват, умът се успокоява и всичко се изяснява. А когато ситуацията е достатъчно изяснена, вече става много лесно да вземете правилното решение. Тази практика, като правило, не изисква много време.

Запълвайки квадрата на Декарт, ще почувствате как изчезва объркването на мислите и се изяснява ситуацията. Когато объркването е изчезнало в достатъчна степен, ще почувствате че емоциите са затихнали, „главата е охладняла“, има ясно разбиране кое решение ще е вярното. С други думи, започвате да чувствате гласа на разума, „хладен“ и „спокоен“, и го приемате. Решението, взето въз основа на хладния разум (или здравия смисъл, с отчитане на всички възможни последствия), се оказва най-правилното. Не винаги тези решения са идеалните, защото не винаги можете да имате всичката необходима информация за най-добрия избор, но, във всеки случай, дадената техника на вземане на решение ще ви окаже неоценима помощ. Разбира се, при необходимост, може и трябва да се запълнят пропуските, ако информацията не ви е достатъчна за оценка на плюсовете и минусите на обработваното решение.

Още обучителни материали може да откриете тук: https://bit.ly/38TgFm2


 Varchev Traders

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW